Frouwkje Zwanenburg

passie voor poezie Frouwkje Zwanenburg werd geboren in Amersfoort, 1953. Ze had al in 1965 haar eerste optreden op de lagere school met de voordracht van "Ik ben lekker stout" van Annie M.G. Schmidt.
In 1985 won ze de achtste prijs in de verhalen- en gedichtenwedstrijd Survival Poetry Haarlem, met in de jury o.a. Leo Vroman. Pas in 2005 kwam het tot echt naar buiten treden met haar gedichten, ze werd stadsdichteres van Gouda. Daarvoor werkte ze onder andere in 1995 en 1996 als freelancer mee aan de uitgave van twee zorgboeken, Cystic Fibrosis en Epilepsie van de uitgeverij Stichting Augustus, die nu Stichting September heet.

In 2008 wordt de bundel "Walsen in Gouda" uitgegeven. Een bundeling van haar stadsgedichten met bijpassende foto’s van Casper Cammeraat in 25 losse kaarten.
In Oktober 2009 start Frouwkje haar Taalatelier "Het Roosvenster" in Edam, nadat ze twee jaar heeft proefgedraaid met Het Roosvenster in Gouda.
Daarvoor zijn al twee bundels met gedichten van haar uitgegeven: "Woorden zijn rozen", een bibliofiele uitgave, gedrukt door Peter Hendriks in een oplage van 100 exemplaren, en "En niet weten wat je wacht", een klein fijn bundeltje, uitgegeven in eigen beheer.
Deze twee bundels zijn uitverkocht.

In februari 2011 volgt de uitgave van de bundel "Gedichten" van Marc Chagall.
In dat jaar houdt Frouwkje ook diverse lezingen door het land over deze bundel. Waaronder op 22 september in het Joods Historisch Museum in Amsterdam.
In het voorjaar van 2011 is er ook de uitgave van de bundel "Parels", 12 haiku’s van Frouwkje. Handgedrukt en uitgegeven door uitgeverij Triona Pers van Dick Ronner in Houwerzijl. Dick werkte ook mee aan de uitgave van "Gedichten".

Frouwkje geeft nog steeds lezingen door het land over "Gedichten", treedt regelmatig op met de saxofonist Ferdi Schukking en organiseert poëziewandelingen met haar partner Sijmen Tol.
Daarnaast werkt ze als docente bij Cultuurhuis Wherelant en organiseert ze met Maisa van der Kolk en Sijmen voorstellingen met muziek, zang en gedichten in het snaarmuseum van Maisa in Edam.

Frouwkje Zwanenburg, Edam, 12-01-2012