Roosvenster

Atelier voor tekst, voordracht en poëzie

Haiku’s en Stilte


liggend op de bank
blauwt boven mij de ochtendlucht
een meeuw glanst voorbij
Frouwkje Zwanenburg

Haiku’s & Stilte

In de stilte wil Frouwkje delen en komt ze tot schrijven. ‘Stilte is me laven aan de bron, een manier om tot woorden en beelden te komen. Een manier om de hectiek van alledag aan te kunnen, en om te leren. tilte maakt me eenzaam en soms diep verdrietig, maar ook blij en intens gelukkig. Het is helend.’

Als dichteres benadert Frouwkje de stilte in de haiku, een drieregelige dichtvorm die zijn oorsprong vindt in Japan. Het wezen van de haiku is een bespiegeling van de natuur, waargenomen door de zintuigen. En op zo’n manier verwoord dat het mensen raakt.

Het Roosvenster houdt van poëzie. Van het ritme in woorden en zinnen. Van de stilte achter de woorden. Poëzie gaat over taal én stilte.

langs rode rozen
druipende regendruppels
ertussen het raam

Frouwkje maakte enkele jaren deel uit van de Haiku-kring Zaandam en omstreken. Regelmatig verschijnt van haar hand een kleine haikubundel, uitgegeven door Dick Ronner van Triona Pers in Houwerzijl. Dit najaar zal bij Triona Pers een nieuw haikubundeltje met als thema Stilte verschijnen. Elke bundel is verkrijgbaar via de winkel op deze site en ligt in de boekhandel.

Stilte is in onze samenleving schaars. Frouwkje beschouwt het als een van haar taken om bij te dragen aan de herwaardering van stilte.


Ⓒ Het Roosvenster
Frouwkje Zwanenburg
Standerdmolen 16
1135 LS   Edam
0299 - 406781
info@roosvenster.nl
www.roosvenster.nl
IBAN NL26ASNB0706926218

Meld u aan voor de Nieuwsbrief van het Roosvenster. Deze verschijnt maandelijks, mét gedicht.

Agenda

In de laatste drie weekenden van september staat de bundel “Klank van jasmijn” centraal tijdens de manifestatie Veldwerkexpo in de Schaalsmeerpolder bij Oostknollendam. Veldwerk wordt georganiseerd door Joke Konijn, die ook de illustraties in de bundel “Klank van jasmijn” verzorgde. De expositie wordt door burgemeester Tange op zaterdag 15 september om 12.00 uur geopend in restaurant “De Hofjes” in Wormer. Frouwkje zal daarna een aantal gedichten voordragen met muzikale begeleiding. De kunstroute met veel verrassende activiteiten ontrolt zich verder in de weekenden van 15, 16, 22,23,en 29 en 30 september. Voor meer informatie: www.veldwerkexpo.nl.
Op zondag 27 mei trad Frouwkje op met gedichten uit “Klank van jasmijn” bij de finissage van een expositie in Galerie Duine-Rhee, Molenweg 36 in Giethoorn.
Ook volgend jaar gaan er optredens plaatsvinden rond “Klank van jasmijn”. Onder andere in Houwerzijl, waar dan ook een nieuw haikubundeltje met als thema “Stilte” gepresenteerd zal gaan worden.
Lees verder: Atelier

Image 05